Ferie i Toscana

– Din guide til ferie i Toscana

Pisas katedral – et romansk mesterværk

Bygget i romansk stil er katedralen i Pisa i Toscana et fantastisk eksempel på romansk arkitektur.

Det ligger i nærheden af det verdensberømte skæve tårn i Pisa, og turister på sommerferie i Italien gør et stop i Pisa for at se de smukke strukturer i begge bygningsværker.

Arbejdet på katedralen begyndte i 1093, og arkitekten, der designede strukturen, var Buscheto. Faktisk har han været begravet på katedralens område. Facaden på katedralen blev bygget af Rainaldo, Buschetos efterfølger. I det 16. århundrede hærgede en forfærdelig brand fleste det mest af domkirkens middelalderlige kunst, men vellykkede renoveringer blev foretaget efterfølgende af talentfulde renæssancekunstnere.

Facaden på katedralen er helt igennem lavet af marmor. Bunden af konstruktionen har høje arkader og portaler, der består af bronzedøre. På toppen er der åbne arkader og buer i maurisk stil. Det indvendige af domkirken har en masse renæssancekunst, men der er også middelalderlig kunst, herunder en skildring af Henry VII’s grav. Et andet mesterværk er Giovanni Pisano’s prædikestol (14. århundrede) i den nordlige del af katedralen.

Der er en interessant anekdote om en bronzelampe, der hænger ved siden af prædikestolen. Galileo, der kom meget i domkirken, fik et pludseligt indfald om, hvilken lov der bærer pendulet, efter at have set lampen gynge. Hvis du er interesseret i sådan historisk trivia og store historiske oplevelser, så tag til Pisa i din næste sommerferie.